piątek, 31 sierpnia 2012

Ogóreczki kiszone pod ręką

Urlop kojarzy mi się z wekami ogórków kiszonych, które przywożę od mamy w ilościach dość konkretnych ;-) Sama nie bardzo odnajduję się w robieniu przetworów, ale skusiłam się na ogóreczki małosolne. Czekają na nasz powrót.




Składniki (według przepisu mojej mamy):
1 kg ogórków
2 l wody
2 czubate łyżki soli
4 ząbki czosnku
korzeń chrzanu
4 ziarnka gorczycy
wiązka kopru

Na te składniki potrzebujemy duży słój powyżej 2 l pojemności albo 2 mniejsze (wtedy wszystkie składniki dzielimy na pół). Ogórki myjemy. Do zimnej wody wsypujemy sól i mieszamy do rozpuszczenia. Z kopru zostawiamy same górne części. Czosnek i chrzan obieramy. Do słoja wrzucamy ogórki, czosnek, koper, chrzan, gorczycę i zalewamy wodą z solą. Dobrze jest je od góry obciążyć jakimś talerzykiem szklanym albo miseczką, żeby wszystkie ogórki były w zalewie. Słój przykrywamy ściereczką albo podwójnym papierowym ręcznikiem, zakładamy na nią zwykłą gumkę recepturkę, żeby się trzymała, i odstawiamy w miejsce, w którym nie będzie nam zawadzać. Muszą postać około 10 dni. Z każdym dniem woda będzie się robić bardziej mętna. To dobra oznaka. Można po tygodniu sprawdzić, czy nam odpowiada poziom ukiszenia, jeśli nie, to kisimy dalej. I potem już tylko konsumujemy :-)

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Jaka niespodzianka :-) Bardzo ci dziękuję :-) Miło się wraca z urlopu, gdy czekają takie wiadomości

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli zostawisz czasem kilka słów od siebie :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...