środa, 18 marca 2015

Migdałowy wieniec drożdżowy

Święta coraz bliżej, a zatem zacznie się pieczenie, gotowanie i poszukiwanie przepisów. Jakiś czas temu przetestowałam bardzo ciekawą recepturę na ciasto drożdżowe z kuchni Lidla. Wyszło znakomicie. Zamierzam powtórzyć :-) i Was zachęcam do wypróbowania. Będzie się pięknie prezentowało na świątecznym stole.


Przepis stąd

Składniki

Ciasto:
300 g mąki pszennej, tortowej (oraz niewielka ilość do podsypania ciasta)
150 ml ciepłego mleka 3,2%
22 g drożdży
30 g cukru
40 g roztopionego masła
2 żółtka
1 opakowanie cukru wanilinowego
szczypta soli

Nadzienie:
170 g migdałów
50 g orzechów laskowych (dałam migdały)
50 g cukru trzcinowego
160 g śmietanki 30%
3 łyżki musu z dyni (mój dodatek)

Ciasto:
Drożdże ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną. W środku robimy zagłębienie, do którego wlewamy podgrzane mleko oraz drożdże. Delikatnie mieszamy tworząc rozczyn. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut. Gdy rozczyn urośnie, dodajemy szczyptę soli, 2 żółtka i wyrabiamy ciasto. Wlewamy roztopione masło. Ciasto wyrabiamy, podsypując je mąką, do momentu aż zacznie odklejać się od dłoni. Na koniec posypujemy je mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką i rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm.

Nadzienie:
Zmielone migdały (i orzechy laskowe) zalewamy zagotowaną śmietanką z cukrem. Dokładnie mieszamy. Na koniec mus dyniowy i mieszamy.

Nadzienie rozsmarowujemy na rozwałkowanym cieście. Zwijamy w rulon i przenosimy do tortownicy albo płaskiej formy z kominem wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy w wieniec.

Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut (do zezłocenia). Można posypać cukrem pudrem, polać polewą orzechową lub lukrem.

W oryginalnym przepisie ciasto przed pieczeniem posmarowano miodem i posypano migdałami, ale mi się ten pomysł po prostu nie podobał.

Smacznego!

Przepis bierze udział w akcji
Wielkanocne Smaki - edycja V Wielkanocne Wypieki Wielkanocne Smaki - edycja V






2 komentarze:

  1. Widze że blog ciekawy ale chyba na nim nie zarabiasz. A możesz zarobić całkiem nieźle promując produkty związane ze zdrowiem , szkoda żeby ruch na twojej stronie się marnował, jak możesz dorobić sobie niezłą pensję, wpisz sobie w google - spieniężanie stron o zdrowiu i urodzie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli zostawisz czasem kilka słów od siebie :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...