wtorek, 31 marca 2015

Pierogi leniwe

Uwielbiam :-) zwłaszcza polane bułką tartą przyrumienioną na maśle, ale wiem, że wersja na słodko - ze śmietaną i cukrem ma wielu wielbicieli.



Składniki:

250 g sera białego (chudy lub półtłusty)
3/4 szklanki mąki pszennej
1 duże jajo
1 łyżeczka soli
masło 
bułka tarta

Ser dokładnie rozgniatamy widelcem, dosypujemy pół szklanki mąki i sól, wrzucamy żółtko. Składniki trzeba ze sobą przemieszać. Następnie wlewamy pianę z białka ubitą na sztywno. Delikatnie łączymy ze sobą i sklejamy w całość. Resztę mąki wysypujemy na stolnicę i na niej z ciasta robimy rulon, spłaszczamy od góry (można nożem zrobić krateczkę do ozdoby), kroimy w paski. Wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy aż wypłyną. Polewamy roztopionym przyrumienionym masłem z bułką tartą.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli zostawisz czasem kilka słów od siebie :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...