wtorek, 18 grudnia 2012

Ciepłe bułeczki z masłem pietruszkowo-czosnkowym

Pyszne bułeczki, najlepsze są lekko ciepłe z serkiem śmietankowym.


Składniki (na 6 dużych bułeczek):

Ciasto
3 szklanki mąki
1 szklanka ciepłej wody
1/2 kostki drożdży babuni
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
3 łyżki oleju
1 łyżka oliwy
mąka do podsypywania w razie potrzeby

Masełko
4 łyżeczki masła/margaryny roślinnej
4 ząbki czosnku
garść drobno pokrojonej pietruszki

Ewentualnie ser do posypania

Do mąki wrzucamy rozkruszone drożdże, wlewamy wodę, dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Formujemy 6 podłużnych bułeczek i układamy na blaszce. Nie muszą wcale rosnąć, wystarczy im czas nagrzewania się piekarnika do 180 stopni z termoobiegiem. W tym czasie miażdżymy czosnek, rozcieramy z masłem/margaryną i pietruszką. Bułeczki nacinamy w paski, tak jak widać na zdjęciu, i w każdy wkładamy łyżeczką trochę masełka pietruszkowego. Wsadzamy do nagrzanego piekarnika na ok. 30 minut (do zezłocenia). Pod koniec można posypać żółtym serem lub mozzarellą.



Smacznego!

Przepis bierze udział w akcji

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli zostawisz czasem kilka słów od siebie :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...