Składniki (na 6 dużych bułeczek):
Ciasto
3 szklanki mąki
1 szklanka ciepłej wody
1/2 kostki drożdży babuni
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
3 łyżki oleju
1 łyżka oliwy
mąka do podsypywania w razie potrzeby
Masełko
4 łyżeczki masła/margaryny roślinnej
4 ząbki czosnku
garść drobno pokrojonej pietruszki
Ewentualnie ser do posypania
Do mąki wrzucamy rozkruszone drożdże, wlewamy wodę, dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Formujemy 6 podłużnych bułeczek i układamy na blaszce. Nie muszą wcale rosnąć, wystarczy im czas nagrzewania się piekarnika do 180 stopni z termoobiegiem. W tym czasie miażdżymy czosnek, rozcieramy z masłem/margaryną i pietruszką. Bułeczki nacinamy w paski, tak jak widać na zdjęciu, i w każdy wkładamy łyżeczką trochę masełka pietruszkowego. Wsadzamy do nagrzanego piekarnika na ok. 30 minut (do zezłocenia). Pod koniec można posypać żółtym serem lub mozzarellą.
Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji
Ale pyszności!
OdpowiedzUsuńa jak pachną cudnie :-) polecam!
Usuń