Na ostatnią chwilę - makowe drożdżówki. Są mięciutkie, słodkie i przepyszne. Wykorzystałam gotową masę makową z bakaliami i miodem. Przepis na ciasto pochodzi z bloga słodkie impresje.
Składniki:
75 g margaryny lub masła
250 ml mleka
25 g świeżych drożdży lub 12 g suchych drożdży (miałam suche i dałam 14 g = 2 torebki)
szczypta soli
70 g cukru
50 dag mąki pszennej
900 g gotowej masy makowej z bakaliami
Tłuszcz roztapiamy w rondelku, dolewamy mleko i delikatnie podgrzewamy. Mąkę mieszamy ze suchymi składnikami. Dolewamy do nich ciepłe mleko z masłem. Wyrabiamy gładkie ciasto, które odstawiamy w misce przykrytej ściereczką w ciepłe miejsce (u mnie pod kaloryferem) do wyrośnięcia. Potrzebuje od 1,5 do 2 godzin, aby podwoić objętość. Następnie wyciągamy je z naczynia, lekko wyrabiamy i rozwałkowujemy (mi się udało nawet dość cienko). Cały placek smarujemy masą makową i zwijamy potem w rulon. Kroimy na kawałki ok. 4 cm, lekko wgniatamy na środku, np. za pomocą dużego trzonka noża. Smarujemy jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 15-20 minut. Mają się zezłocić na wierzchu. Studzimy i ozdabiamy, np. lukrem albo cukrem pudrem, albo roztopioną czekoladą.
Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji
Radzilabym Ci najpierw przeczytac sklad takiej gotowej masy a pozniej rozwazyc czy jej uzyc czy tez nie
OdpowiedzUsuńEwa