Składniki:
2 szklanki mąki
1 jajko
1/2 szklanki cukru
3 duże łyżki płynnego miodu
1 duża łyżka masła
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy do pierników (można dać więcej)
Masło roztapiamy z miodem. Mają być dobrze ciepłe. Mąkę mieszamy z resztą składników, dolewamy miód z masłem i wyrabiamy ciasto. Przy wałkowaniu wymaga delikatnego podsypywania mąką. Wałkujemy cieniutko, wykrawamy ciasteczka i pieczemy w 170 stopniach przez ok. 10 minut (jeśli za długo będziemy piec, to stwardnieją). Można udekorować kolorowym lukrem albo pisakami cukrowymi.
Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli zostawisz czasem kilka słów od siebie :-)