Pyszny przepis od Patyski :-) Moje zrobiłam z dżemikiem truskawkowym od mamy. Palce lizać :-0
Składniki:
240 g mąki
30 g cukru pudru
80 g oliwy
80 ml wody
dżem/marmolada do nadziewania
cukier puder do posypania
Ze składników wyrabiamy ciasto i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Następnie rozwałkowujemy i wycinamy kwadraty. W rogu nakładamy nadzienie i zwijamy do przeciwległego roku. Wyginamy całość w rogalik. Można też wycinać trójkąty i zwijać podobnie, ale mi jakoś ten sposób nigdy nie wychodził tak, jakbym chciała. Piekłam w 180 stopniach 25 minut, aż do złotego koloru, ale czas zależy od piekarnika, trzeba obserwować.
Smacznego!
też się do nich przymierzam :) może kiedyś mój zapał weźmie górę , podwinę rękawy i zrobię ;p
OdpowiedzUsuńO koniecznie zawijaj rękawy, bo warto :-)
UsuńAleż Ci zgrabniutkie wyszły! Śliczne! A może przyjmiesz zaproszenie dla rogalików do galerii na Smakołykach? ;)
OdpowiedzUsuńA jakie pyszniutkie :-) Dziękuję za zaproszenie, będzie mi miło :-)
UsuńA mogę Cię pokazać na fejsie?
UsuńMusze je zjeść! Dziś robię ;)
OdpowiedzUsuńI jak wyszły? zostało coś na jutro? ;-)
UsuńZrobiłam, są świetne! Smaczne, chrupiące ;) ale zamiast oliwy wolę olej, bo oliwa ma charakterystyczny smak/zapach ;)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowały :-) smak oliwy trzeba po prostu lubić :-)
UsuńHej, moje natomiast wyszły bardzo twarde. Ciasto zrobilam scisle wedlug przepisu. I mimo to..... Rogale były twarde jak skala.
UsuńNiestety, ciasto się nie chciało kleić, więc dżem podczas pieczenia wypłynął. Poza tym ciasto wyszło zdecydowanie za słodkie, więc następnym razem wezmę mniej cukru.
OdpowiedzUsuńNaprawdę nie wiem, w czym był problem.
UsuńWłaśnie teraz robie, zobaczymy czy będą pyszne! :) Zaraz będe wyciągać z piekarnika :D
OdpowiedzUsuńChętnie poznam Twoją opinię. Mam nadzieję, że smakowały :-)
Usuńzrobilam je na mace zytniej i oleju plus zwykly cukier zobaczymy co wyjdzie :D ciasto sie skleilo wiec polowa sukcesu za mna:D
OdpowiedzUsuń