środa, 13 lutego 2013

Bułeczki drożdżowe na słodkie zachcianki

Polecam Wam idealne bułeczki do dżemu lub miodziku. Są pulchniutkie, tak na 2 gryzy :-) Przepis wyszperałam na blogu słodkie fantazje dodałam tylko cukier z prawdziwą wanilią, żeby miały ładny zapach. Kilka bułeczek próbowałam nadziać przed pieczeniem, ale nie był to dobry pomysł, ponieważ popękały w trakcie i cały dżemik wypłynął.


Składniki:
20 g świeżych drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1/4 szklanki cukru
2 łyżki roztopionego masła
1 małe lub średnie jajko
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (np. Kotanyi)


Zaczyn: kruszymy drożdże do 1/4 szklanki ciepłego mleka, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, 3 łyżki mąki lub więcej, tak aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut, przykryty ściereczką.

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, cukier z wanilią, szczyptę soli, zaczyn, jajko i ciepłe mleko i wyrabiamy ciasto. Na końcu dodajemy stopione masło i wyrabiamy dalej. Można wrzucić też wszystko do robota i tylko nacisnąć guziczek start ;-)

Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Powinno podwoić objętość.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, możemy podsypać mąką, bo może się kleić. Nie zagniatamy już nic, wystarczy, że oderwiemy po kawałku i w rękach delikatnie uformujemy bułki. Układamy je na blaszce z większymi odstępami. Przykrywamy ściereczką i ustawiamy piekarnik na 180 stopni. W tym czasie bułeczki jeszcze odpoczną i odrobinę urosną. Wsadzamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut aż się pięknie zezłocą (czas zależy od piekarnika). Studzimy i zajadamy z dżemikiem, miodem, nutellą i z czym tylko nam się zamarzy :-)

Smacznego!

Przepis bierze udział w akcji









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli zostawisz czasem kilka słów od siebie :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...