Szperałam na różnych blogach w poszukiwaniu przepisu na bułki, ale takie inne niż pszenne, inne niż kajzerki, takie niecodzienne. I znalazłam - pyszne bułeczki pomidorowe. W sam raz na śniadanie. Idealne do serka śmietankowego. Przepis pochodzi z bloga smak zdrowia. Zmieniłam jedynie formę: z chleba na bułki, i nie dodawałam bazylii. Polecam :-)
Składniki:
50 ml wody
20 g drożdży
300 ml soku pomidorowego
50 g otrębów owsianych
400 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki soli
Rozpuszczamy drożdże w ciepłej wodzie, dolewamy sok pomidorowy i wsypujemy pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto. Jest dość klejące, więc dobrze jest użyć miksera z mieszadłami do ciasta. Można też wyrabiać ręcznie. Odstawiamy ciasto w większej misce, przykryte ściereczką, w ciepłe miejsce na godzinę. Potem przekładamy do foremki (jeśli chleb) lub do foremek na muffiny (jeśli bułki). Moje ciasto było na tyle klejące, że musiałam łyżkę obsypywać mąką, aby nie przywierało za bardzo. Odstawiamy jeszcze na ok. 30 minut. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy około 45 minut (zależy od piekarnika).
Smacznego!
Bardzo apetycznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam! :))
a jedzenie ich wciąga, oj wciąga :-) Pozdrawiam :-)
UsuńMusiały rewelacyjnie smakować :}
OdpowiedzUsuńOlu, polecam :-) Miła odmiana smakowa. Wyczuwa się delikatnie pomidorki.
UsuńJakie ładne!
OdpowiedzUsuńładne inaczej ;-) wyszły dość koślawe,każda inna, ale w nich urok :-)
Usuń