Fantastyczna szarlotka, można się rozpłynąć w jej smaku i zapachu. Przepis wujka Krzyśka zdobyty gdzieś z sieci. Koniecznie musicie ją upiec :-)
Składniki:
- Na ciasto:
margaryna
4 żółtka
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Na masę
cynamon
2 łyżki cukru
opcjonalnie słoik kwaskowatego dżemu/powidła
- Na pianę
1 szkl. cukru pudru
1 kisiel cytrynowy
Ze składników na ciasto wyrabiamy ciasto :-) i wsadzamy do lodówki na ok. godzinę.
Jabłka ścieramy na grubych oczkach, wrzucamy na patelnię, posypujemy 2 łyżkami cukru i dusimy ok. 10 minut, na koniec wsypujemy cynamon w dowolnej ilości i mieszamy.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Białka ubijamy na sztywno i stopniowo dosypujemy cukier puder, a na końcu kisiel i dokładnie mieszamy ze sobą.
2/3 ciasta wykładamy blachę, smarujemy opcjonalnie dżemem, na to wykładamy jabłka, na wierzch pianę, a na samą górę ścieramy na tarce z grubymi oczkami pozostałą część ciasta. Pieczemy ok. 50 minut. Posypujemy cukrem pudrem, jak ostygnie. Pychotka.
Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji
Uwielbiam szarlotkę z pianką i robię często dla NieAlergików. Przepis mam z jakiegoś prehistorycznego magazynu, a szarlotka w stylu pleśniakowym miała tam, nie wiedzieć czemu, nazwę "szarlotka tutti frutti" ;D I pod taką nazwą niebiańska szarlotka u nas funkcjonuje ;)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba nazwa "tutti frutti" :-) Szarlotki kocham wprost. Polecam szarlotkę w Dolinie Chochołowskiej z borówkami i bitą śmietaną. Cud miód :-)
Usuńśliczna szarlotka :))) też mam słabość do jabłek i ciast z nimi zwiazanymi :)))
OdpowiedzUsuńDziękuję za dodanie przepisu do mojej Jabłuszkowej akcji, pozdrawiam i zachęcam do daleszego pieczenia :)))
Olinka - Smakowy Raj
Czekałam na taką akcję. Jabłka zasługują na to, żeby miały swoje 5 minut :-) Coś na pewno jeszcze dorzucę :-)
Usuń