Zapraszam na połączenie kwaskowatego rabarbaru z cudowną słodyczą białej czekolady, a wszystko w cudownie delikatnym cieście. Pycha!
Pomysł własny
Składniki
20 g świeżych drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1/4 szklanki cukru
2 łyżki roztopionego masła
1 małe lub średnie jajko
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (np. Kotanyi)
rabarbar
cukier trzcinowy
tabliczka białej czekolady
Zaczyn: kruszymy drożdże do 1/4 szklanki ciepłego mleka, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, 3 łyżki mąki lub więcej, tak aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut, przykryty ściereczką.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, cukier z wanilią, szczyptę soli, zaczyn, jajko i ciepłe mleko i wyrabiamy ciasto. Na końcu dodajemy stopione masło i wyrabiamy dalej. Można wrzucić też wszystko do robota i tylko nacisnąć guziczek start ;-) Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Powinno podwoić objętość.
Rabarbar obieramy, kroimy na drobne kawałki i posypujemy cukrem trzcinowym. Mieszamy i odstawiamy na kilkanaście minut, aby puścił sok.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, możemy podsypać mąką, bo może się kleić. Delikatnie rozwałkowujemy prostokąt. Owoce układamy na całym cieście i zwijamy je w rulon. Przenosimy ostrożnie na blaszkę i nożem kroimy szersze pasy, odsuwamy je od siebie ostrożnie. Odstawiamy na czas nagrzewania się piekarnika.
Pieczmy w 190 stopniach ok. 25 minut (mają mieć piękny złoty kolor). Wyciągamy i zostawiamy, aby ostygły.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy, aby odrobinkę zgęstniała, i polewamy nią drożdżówki.
Smacznego!
Przepis bierze udział w akcjach
Zapraszam do udziału w konkursie:
OdpowiedzUsuńhttp://www.fochygochy.blogspot.com/2014/05/konkurs-z-ksiazka-w-tle.html
Wypas ;)
OdpowiedzUsuń