środa, 5 lutego 2014

Rogaliki śniadaniowe z szynką, serem i czerwonym pesto

Powstały przypadkiem, ale jak to zwykle bywa z przypadkami, sukces murowany :-) bardzo proste rogaliki, ciasto uniwersalne, które gdzieś lata temu znalazłam w internecie, wychodzi super kruchutkie, nadzienie również daje pole do popisu co do smaków. Idealne na śniadanie z kubkiem gorącej kawy i poranną gazetą lub w towarzystwie ulubionego rozmówcy. Polecam.



Pomysł własny, ciasto z sieci

Składniki:

Ciasto:
2-3 szklanki mąki
1 kostka masła
1/2 szklanki piwa

Farsz:
słoiczek czerwonego pesto (lub dowolny sos pomidorowy gęsty)
ser żółty tarty na drobnych oczkach
chuda szynka w plastrach


Mąkę siekamy z miękkim masłem, wlewamy piwo i zagniatamy ciasto. Powinno wystarczyć 2,5 szklanki mąki, aby ciasto było elastyczne, ale jeśli byłoby zbyt luźne, kleiło się to rąk, to trzeba podsypać jeszcze, do uzyskania zwartej miękkiej konsystencji (aby się dało rozwałkować). Wsadzamy ciasto do lodówki najlepiej na noc. Rano wałkujemy na dowolną grubość, wykrawamy trójkąty, koła itp., nakładamy farsz (smarujemy pesto, dajemy kawałek szynki, posypujemy serem), zwijamy i pieczemy w 180 stopniach ok. 25 minut (aż ładnie się zezłocą). Najlepsze są na ciepło.

Nie podaję proporcji do farszu, ponieważ zależą one od wielkości, jaką przyjmiemy dla rogalików.

Smacznego!

Przepis bierze udział w akcjach
Rogale i rogaliki Śniadanie mistrzów

5 komentarzy:

  1. Fajowe, i niezwykle ciekawa forma :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawie to wygląda, przyznam że sam nigdy nie wpadłbym na coś takiego. Aż z tej ciekawości sprawdzę to w ten week. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli zostawisz czasem kilka słów od siebie :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...