Powstały przypadkiem, ale jak to zwykle bywa z przypadkami, sukces murowany :-) bardzo proste rogaliki, ciasto uniwersalne, które gdzieś lata temu znalazłam w internecie, wychodzi super kruchutkie, nadzienie również daje pole do popisu co do smaków. Idealne na śniadanie z kubkiem gorącej kawy i poranną gazetą lub w towarzystwie ulubionego rozmówcy. Polecam.
Pomysł własny, ciasto z sieci
Składniki:
Ciasto:
2-3 szklanki mąki
1 kostka masła
1/2 szklanki piwa
Farsz:
słoiczek czerwonego pesto (lub dowolny sos pomidorowy gęsty)
ser żółty tarty na drobnych oczkach
chuda szynka w plastrach
Mąkę siekamy z miękkim masłem, wlewamy piwo i zagniatamy ciasto. Powinno wystarczyć 2,5 szklanki mąki, aby ciasto było elastyczne, ale jeśli byłoby zbyt luźne, kleiło się to rąk, to trzeba podsypać jeszcze, do uzyskania zwartej miękkiej konsystencji (aby się dało rozwałkować). Wsadzamy ciasto do lodówki najlepiej na noc. Rano wałkujemy na dowolną grubość, wykrawamy trójkąty, koła itp., nakładamy farsz (smarujemy pesto, dajemy kawałek szynki, posypujemy serem), zwijamy i pieczemy w 180 stopniach ok. 25 minut (aż ładnie się zezłocą). Najlepsze są na ciepło.
Nie podaję proporcji do farszu, ponieważ zależą one od wielkości, jaką przyjmiemy dla rogalików.
Smacznego!
Przepis bierze udział w akcjach
Ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńdziękuję i zachęcam do spróbowania :-)
UsuńFajowe, i niezwykle ciekawa forma :)
OdpowiedzUsuńkażdy inny ;-)
UsuńCiekawie to wygląda, przyznam że sam nigdy nie wpadłbym na coś takiego. Aż z tej ciekawości sprawdzę to w ten week. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń