wtorek, 21 kwietnia 2015

Kotleciki jaglano-rybno-warzywne

Moja córka jest niejadkiem do kwadratu. Nie ma właściwie niczego, co by naprawdę lubiła zjeść. W ogóle czynność jedzenia to dla niej strata czasu. Wymyślam więc różności, żeby przemycić trochę witamin i wartości odżywczych w tych symbolicznych ilościach jedzenia, które trafia do jej brzuszka. Tym razem powstały fajne kotleciki, więc zachęcam do wypróbowania, nie tylko dla dzieciaków.


Przepis własny

Składniki:

3 czubate łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
150 g dorsza (można użyć innej)
1 mała cebula
3 garście włoszczyzny drobno pokrojonej (użyłam mrożonej)
koperek
sól, czosnek, pieprz
bułka tarta
odrobina oleju rzepakowego

Rybę lekko odmrażamy. Cebulę drobno kroimy i delikatnie podsmażamy, dorzucamy rybę, przykrywamy patelnię i podduszamy aż ryba całkiem zmięknie. Następnie wrzucamy warzywa, przyprawy i wszystko razem dusimy do miękkości. Ryba się nam rozpadnie na drobne kawałki. Kaszę jaglaną gotujemy w lekko osolonej wodzie. Przestudzoną rybę i kaszę wrzucamy do blendera i odrobinę rozdrabniamy (nie robimy całkowitej papki). Z powstałej masy formujemy w dłoniach kulki, obtaczamy w bułce, kładziemy na rozgrzany tłuszcz i delikatnie spłaszczamy. Smażymy tylko do uzyskania złotego koloru panierki. Z podanych składników wychodzi 6 kotlecików.

Smacznego!

Przepis bierze udział w akcji
Kasza jaglana, potrawa udana - I edycja


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli zostawisz czasem kilka słów od siebie :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...