wtorek, 18 lutego 2014

Aksamitna zupa krem warzywny

Fajna zupka, w sam raz na takie dni, co do których nie ma pewności, czy to jeszcze zima, czy już wiosna.


Przepis własny

Składniki:

6 średnich ziemniaków
2 małe marchewki
6 różyczek brokuła
3 różyczki kalafiora
1/2 małej pietruszki
mały plaster selera
kawałek pora (ok. 4 cm)
mały ząbek czosnku
sól, pieprz
woda lub wywar warzywny/drobiowy itp.

Ziemniaki, marchew i seler obieramy, kroimy w drobną kostkę, zalewamy wodą tak, aby przykryła wszystkie warzywa, wsypujemy łyżeczkę soli, pieprz, ząbek czosnku i gotujemy 10 minut, po tym czasie dodajemy brokuły, kalafior i pora i dolewamy wodę, aby je przykryła. Gotujemy na niskiej mocy/małym ogniu aż ziemniaki będą miękkie. Woda będzie się powoli wygotowywać, ważne jest zatem, aby sprawdzać, czy przykrywa wszystkie warzywa. W trakcie gotowania warto skosztować, czy nie trzeba doprawić zupki. Po ugotowaniu blendujemy całość i podajemy z groszkiem ptysiowym i posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Można też na środku zrobić kleks ze śmietany.

Można w ten sposób przyrządzić zupę z każdych warzyw, łącząc je ze sobą. Proporcje nie są wcale tak ważne, a dzięki temu za każdym razem otrzymamy inny smak, kolor i zapach dania. Polecam.

Smacznego!

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli zostawisz czasem kilka słów od siebie :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...