czwartek, 15 stycznia 2015

Bułeczki pszenne na słodko i słono

Pyszne pszenne bułeczki, które można zrobić w dwóch wersjach: słonej i słodkiej. Do słonej możemy dodać różne zioła, posypać tartym serem, gruboziarnistą solą, makiem, ziarnami, dodać do ciasta słonecznik, dynię, siemię lniane, szynkę, paprykę itd. Do słodkiej zaś dorzucić rodzynki, żurawinę, skórkę pomarańczową kandyzowaną, suszone śliwki, posypać kruszoną, brązowym cukrem i co nam tylko przyjdzie do głowy :-)
Podaję przepis na bazę :-0


Przepis własny

Składniki (na 3 sztuki)

3 szklanki mąki tortowej i trochę do podsypywania
torebka suszonych drożdży
płaska łyżeczka soli
płaska łyżeczka cukru
250 ml ciepłego mleka
2 łyżki masła
1 żółtko
dowolne dodatki

Składniki suche mieszamy w misce, wlewamy powoli ciepłe mleko z rozpuszczonym masłem i zarabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i odchodzić od dłoni. Jeśli jest zbyt lepkie, to podsypujemy odrobiną mąki i zarabiamy. Odstawiamy przykryte na ok. godzinę (podwoi objętość). Po tym czasie wyjmujemy na stolnicę, dzielimy na 9 części, dłońmi robimy długie wałeczki i zaplatamy warkocze z 3 sztuk każdy. Przenosimy na blaszkę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośniecia na czas, kiedy będzie się nagrzewał piekarnik do 200 stopni. Przed pieczeniem smarujemy żółtkiem po wierzchu każdą bułkę. Wyjmujemy z piekarnikia, jak się pięknie zezłocą (ok. 30-40 minut).

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli zostawisz czasem kilka słów od siebie :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...