Przepis stąd
Składniki
400 g marchewki
1 jabłko
300 g mąki pełnoziarnistej
170 g cukru
100g orzechów
2 łyżeczki przyprawy korzennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
4 jajka
180 g oleju
150 g maślanki
Marchewki i jabłko obieramy i ścieramy na tarce, przy czym jabłko na dużych oczkach, a marchewki na małych. Sypkie składniki mieszamy razem i dosypujemy do nich. Płynne składniki również łączymy i dolewamy do pozostałych. Mieszamy dokładnie, przelewamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut (do suchego patyczka). Studzimy. Można podać polany jogurtem waniliowym. Nam najbardziej tak smakowało. Można też zrobić masę z serka jak w oryginalnym przepisie albo po prostu posypać cukrem pudrem. Soczek marchewkowy też się przyda :-)
Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji

tez uwielbiam marchewkowe:) świetny ten pomysl z jabłkiem:) musze spróbować :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj :-) warto mieszać smaki.
UsuńMusi być pyszne, fajnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńJest przepyszne :-)
UsuńPolecam dodać następnym razem kawałki ananasa, a zamiast mąki płatki owsiane i trochę otrąb, jeśli oczywiście będziesz miała ochotę na wersję bardziej dietetyczną :) przepis: http://j.mp/1fSv0dc
OdpowiedzUsuńZachęciłaś mnie :-) ananasy bardzo lubię, a jeszcze nie wpadłam na łączenie ich z marchewką, więc na pewno spróbuję :-)
UsuńCiasto marchewkowe cieszy się dużą popularnością od lat i nic dziwnego w tym nie jest :D
OdpowiedzUsuń