poniedziałek, 23 września 2013

Ciasto marchewkowe

Uwielbiam wszelakie ciasta marchewkowe. Od dziś to będzie należało do pierwszej trójki. Bardzo smaczne. Spróbujcie.


Przepis stąd

Składniki

400 g marchewki
1 jabłko
300 g mąki pełnoziarnistej
170 g cukru
100g orzechów
2 łyżeczki przyprawy korzennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
4 jajka
180 g oleju
150 g maślanki

Marchewki i jabłko obieramy i ścieramy na tarce, przy czym jabłko na dużych oczkach, a marchewki na małych. Sypkie składniki mieszamy razem i dosypujemy do nich. Płynne składniki również łączymy i dolewamy do pozostałych. Mieszamy dokładnie, przelewamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut (do suchego patyczka). Studzimy. Można podać polany jogurtem waniliowym. Nam najbardziej tak smakowało. Można też zrobić masę z serka jak w oryginalnym przepisie albo po prostu posypać cukrem pudrem. Soczek marchewkowy też się przyda :-)

Smacznego!

Przepis bierze udział w akcji

7 komentarzy:

  1. tez uwielbiam marchewkowe:) świetny ten pomysl z jabłkiem:) musze spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi być pyszne, fajnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam dodać następnym razem kawałki ananasa, a zamiast mąki płatki owsiane i trochę otrąb, jeśli oczywiście będziesz miała ochotę na wersję bardziej dietetyczną :) przepis: http://j.mp/1fSv0dc

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęciłaś mnie :-) ananasy bardzo lubię, a jeszcze nie wpadłam na łączenie ich z marchewką, więc na pewno spróbuję :-)

      Usuń
  4. Ciasto marchewkowe cieszy się dużą popularnością od lat i nic dziwnego w tym nie jest :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli zostawisz czasem kilka słów od siebie :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...