sobota, 21 września 2013

Tarta ze śliwkami pod budyniem ;-)

Okres śliwkowy, więc nie może zabraknąć ciasta z tym owocem. Na kuchni garnek, w którym za moment powstanie pyszne powidełko, a zanim to nastąpi, można umilić sobie czas taką niezbyt słodką tartą.


Przepis własny

Składniki

Ciasto (zmodyfikowany przepis na szarlotkę niebiańską)
3 szklanki mąki
1 margaryna/masło
4 żółtka
1 łyżeczka kakao
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
 
Nadzienie
ok. 1 kg śliwek (jeśli są kwaśne, to trzeba je posypać po wierzchu cukrem)
2 budynie waniliowe

Śliwki myjemy, usuwamy pestki. Składniki na ciasto łączymy ze sobą, wsadzamy do schłodzenia do lodówki na godzinkę, a następnie wylepiamy nim formę do tarty. Podpiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W tym czasie gotujemy budynie (dajemy o 100 ml mniej mleka niż zalecają na opakowaniu). Na podpieczony spód wrzucamy śliwki, zalewamy wszystko budyniem i pieczemy dalej ok. 40 minut.

Białka, które nam zostały, możemy wykorzystać np. na ciasteczka z tego przepisu. Polecam :-)

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Na pewno była to pyszna tarta! Mało kto piecze dziś tak chętnie i dobrze, jak ty:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli zostawisz czasem kilka słów od siebie :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...