piątek, 27 września 2013

Racuszki drożdżowe

Przepis z cyklu: wyszperany ze stosu kartek i zapomniany. Naprawdę pyszne racuszki, cudowne do galaretek z owocami, cukru pudru i czekolady :-)


Przepis z podań ustnych ;-)

Składniki

2 szklanki mąki
4 g drożdży suszonych
2/3 szklanki letniego mleka
2 jajka
1 szklanka kefiru
50 g stopionego letniego masła
2 łyżki cukru
szczypta soli

Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem, szczyptą soli. Mleko mieszamy ze stopionym masłem i zalewamy sypkie składniki. Mieszamy delikatnie. Wbijamy jajka i wlewamy kefir. Dokładnie wszystko mieszamy o odstawiamy na ok. 40 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie smażymy placuszki na niewielkiej ilości oleju.  Podajemy z konfiturą/dżemem/czekoladą/miodem albo klasycznie posypane cukrem pudrem.

Polecam!

4 komentarze:

  1. Jakie grubiutkie :) Na pewno były pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Mój też :-) często jadło się racuchy z domowym dżemem :-)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli zostawisz czasem kilka słów od siebie :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...