Przepis z cyklu: wyszperany ze stosu kartek i zapomniany. Naprawdę pyszne racuszki, cudowne do galaretek z owocami, cukru pudru i czekolady :-)
Przepis z podań ustnych ;-)
Składniki
2 szklanki mąki
4 g drożdży suszonych
2/3 szklanki letniego mleka
2 jajka
1 szklanka kefiru
50 g stopionego letniego masła
2 łyżki cukru
szczypta soli
Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem, szczyptą soli. Mleko mieszamy ze stopionym masłem i zalewamy sypkie składniki. Mieszamy delikatnie. Wbijamy jajka i wlewamy kefir. Dokładnie wszystko mieszamy o odstawiamy na ok. 40 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie smażymy placuszki na niewielkiej ilości oleju. Podajemy z konfiturą/dżemem/czekoladą/miodem albo klasycznie posypane cukrem pudrem.
Polecam!
Jakie grubiutkie :) Na pewno były pyszne.
OdpowiedzUsuńGrubiutkie i pulchniutkie :-)
UsuńSmak dzieciństwa ;D
OdpowiedzUsuńMój też :-) często jadło się racuchy z domowym dżemem :-)
Usuń