poniedziałek, 16 września 2013

Leczo z cukinią

Na co dzień preferuję proste w przygotowaniu potrawy. Jedną z nich jest ulubione przez nas leczo. Odbiega od wersji oryginalnej, bo jest w nim dużo cukinii, ale nam bardzo smakuje. A najważniejsze, że szybciutko się je robi. Polecam.


Przepis własny

Składniki (na duży garnek):

3 duże cukinie

4 duże papryki (2 czerwone, 2 żółte itp.)
1 duża cebula4 kiełbaski śląskie (ok. 300 g)
3 puszki pomidorów krojonych w zalewie (mogą być z ziołami, czosnkiem itp.)
4 ząbki czosnku
sól, pieprz, czosnek, przyprawy ulubione (ja daję Prymatu do sałatek)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1 łyżka zimnej wody (opcjonalnie)

Warzywa myjemy, kroimy w dowolne kawałki, ale raczej mniejsze niż większe, zalewamy pomidorami i wodą, dorzucamy pokrojoną w kostkę kiełbasę, doprawiamy i gotujemy do miękkości (ok. godzinkę na niskiej mocy/wolnym ogniu), od czasu do czasu mieszając. W trakcie gotowania trzeba skosztować, czy wymaga jeszcze doprawienia. Do zagęszczenia, jeśli mamy taka potrzebę, używam mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w zimnej wodzie. Wlewamy i od razu mieszamy łyżką, do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Nie trzeba dodawać dużo. Można podawać ze świeżym pieczywem lub solo.

Smacznego!

4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli zostawisz czasem kilka słów od siebie :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...