Przepis własny
Ciasto (zmodyfikowany przepis na szarlotkę niebiańską)
3 szklanki mąki
1 margaryna/masło
4 żółtka
1 łyżeczka kakao
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie
ok. 1 kg śliwek (jeśli są kwaśne, to trzeba je posypać po wierzchu cukrem)
2 budynie waniliowe
Śliwki myjemy, usuwamy pestki. Składniki na ciasto łączymy ze sobą, wsadzamy do schłodzenia do lodówki na godzinkę, a następnie wylepiamy nim formę do tarty. Podpiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W tym czasie gotujemy budynie (dajemy o 100 ml mniej mleka niż zalecają na opakowaniu). Na podpieczony spód wrzucamy śliwki, zalewamy wszystko budyniem i pieczemy dalej ok. 40 minut.
Białka, które nam zostały, możemy wykorzystać np. na ciasteczka z tego przepisu. Polecam :-)
Smacznego!
Na pewno była to pyszna tarta! Mało kto piecze dziś tak chętnie i dobrze, jak ty:)
OdpowiedzUsuńFajna, mniam! :)
OdpowiedzUsuń