piątek, 22 lutego 2013

Ciasteczka migdałowo-kokosowe z suszonymi wiśniami

Absolutnie genialne ciasteczka. Bardzo proste, słodkie, idealne do kawy. Nie sposób ich nie upiec :-) Inspiracja stąd. Oczywiście musiałam trochę pozmieniać po swojemu ;-)


Składniki:
3 białka
300 g cukru pudru i trochę więcej na obtaczanie ciastek
200 g mielonych migdałów
100 g wiórek kokosowych
1 łyżka miodu
duża garść suszonych wiśni

Białka miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy miód, miksujemy, wsypujemy migdały, wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy i na koniec posiekane wiśnie. Masa jest zwarta i lepka. Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie formujemy kulki, obtaczamy w cukrze pudrze, delikatnie rozpłaszczamy i układamy na blaszce z większymi odstępami, ponieważ rozlewają się na boki. Pieczemy w 180 stopniach ok. 15 minut (zależy od piekarnika). Mają nabrać ładnego złotego koloru. Są po prostu pycha :-)
Jeśli nie lubicie kokosów, to wystarczy dać 300 g migdałów mielonych (tak jak w oryginalnym przepisie) i problem z głowy.


Można je np. zapakować do worka foliowego, przewiązać ładną wstążką i wręczyć bliskiej osobie taki pyszny słodki prezent :-)

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Myśmy się dziś na ciacha umawiały? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie ostatnio ciacha zdominowały, a te są małżonka ulubione ;-)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli zostawisz czasem kilka słów od siebie :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...