Składniki:
3 białka
300 g cukru pudru i trochę więcej na obtaczanie ciastek
200 g mielonych migdałów
100 g wiórek kokosowych
1 łyżka miodu
duża garść suszonych wiśni
Białka miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy miód, miksujemy, wsypujemy migdały, wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy i na koniec posiekane wiśnie. Masa jest zwarta i lepka. Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie formujemy kulki, obtaczamy w cukrze pudrze, delikatnie rozpłaszczamy i układamy na blaszce z większymi odstępami, ponieważ rozlewają się na boki. Pieczemy w 180 stopniach ok. 15 minut (zależy od piekarnika). Mają nabrać ładnego złotego koloru. Są po prostu pycha :-)
Jeśli nie lubicie kokosów, to wystarczy dać 300 g migdałów mielonych (tak jak w oryginalnym przepisie) i problem z głowy.
Można je np. zapakować do worka foliowego, przewiązać ładną wstążką i wręczyć bliskiej osobie taki pyszny słodki prezent :-)
Smacznego!
Myśmy się dziś na ciacha umawiały? ;)
OdpowiedzUsuńMnie ostatnio ciacha zdominowały, a te są małżonka ulubione ;-)
Usuń