Składniki (na 6 minipizz lub jedną dużą):
3 szklanki mąki
1 szklanka ciepłej wody
1/2 kostki drożdży
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka ziół do pizzy (np. Prymatu)
1 łyżeczka cukru
Dodatki:
pomidory krojone z czosnkiem i oliwą (np. Pudliszki)
mozzarella
salami/chorizo
Składniki na ciasto wrzucamy do dużej miski, drożdże kruszymy, wyrabiamy ze wszystkiego ciasto. Wykładamy na stolnicę, dzielimy na 6 części i delikatnie rozciągamy palcami okrągłe minipizze. Potem przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto nie musi rosnąć, wystarczy mu czas, w którym nagrzewa się piekarnik. Na ciasto dajemy pomidory, posypujemy je mozzarellą i na wierzchu układamy plastry salami/chorizo. Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. A potem już tylko zajadamy :-)
Można również z tej porcji ciasta zrobić jedną dużą pizzę.
mówię - mam ;) dzięki
OdpowiedzUsuńDo usług :-)
UsuńNa pizzy masz chorizo hiszpańskie ,nie salami,pozdrawiam,maja38.
OdpowiedzUsuńDzięki za informację, pozdrawiam cię Maju38
UsuńPycha, u mnie najlepiej zjadają właśnie z salami(lubię to z lidla), wypróbuję przepis:)
OdpowiedzUsuń