piątek, 8 lutego 2013

Pizza z salami/chorizo na światowy dzień pizzy

Nie wiem, jak to się stało, że do tej pory nie pojawił się tu przepis na pizze, choć robię ją bardzo często. Koniecznie muszę nadrobić to niedopatrzenie, zwłaszcza że jutro - 9 lutego - światowy dzień pizzy. Dzięki Mondzia za podpowiedź :-)


Składniki (na 6 minipizz lub jedną dużą):
3 szklanki mąki
1 szklanka ciepłej wody
1/2 kostki drożdży
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka ziół do pizzy (np. Prymatu)
1 łyżeczka cukru

Dodatki:
pomidory krojone z czosnkiem i oliwą (np. Pudliszki)
mozzarella
salami/chorizo

Składniki na ciasto wrzucamy do dużej miski, drożdże kruszymy, wyrabiamy ze wszystkiego ciasto. Wykładamy na stolnicę, dzielimy na 6 części i delikatnie rozciągamy palcami okrągłe minipizze. Potem przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto nie musi rosnąć, wystarczy mu czas, w którym nagrzewa się piekarnik. Na ciasto dajemy pomidory, posypujemy je mozzarellą i na wierzchu układamy plastry salami/chorizo. Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. A potem już tylko zajadamy :-)
Można również z tej porcji ciasta zrobić jedną dużą pizzę.

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Na pizzy masz chorizo hiszpańskie ,nie salami,pozdrawiam,maja38.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za informację, pozdrawiam cię Maju38

      Usuń
  2. Pycha, u mnie najlepiej zjadają właśnie z salami(lubię to z lidla), wypróbuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli zostawisz czasem kilka słów od siebie :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...