piątek, 16 maja 2014

Zupa warzywna z klopsikami cielęcymi i makaronem

Preferuję dania jednogarnkowe, ponieważ  mam w tygodniu mało czasu na gotowanie, a taka potrawa jest niezwykle treściwa i daje dużo możliwości łączenia przeróżnych składników. Tym razem motywem przewodnim były klopsiki.


Przepis własny

Składniki

200 g mielonej cielęciny
1 małe jajko
1 płaska łyżka bułki tartej
zupa królewska Hortex
3 garście makaronu (dużego)
2,5 l wody (opcjonalnie rosołu/wywaru warzywnego/2 kostki bulionowe)
sól, pieprz, czosnek, przyprawa do ziemniaków, olej

Z mięsa, jajka i bułki robimy klopsiki, podsmażamy na odrobinie oliwy. Na 2,5 litra wrzącej wody wrzucamy mrożoną zupę, solimy, dodajemy pieprzu i pozostałe przyprawy i gotujemy ok. 10 minut. Następnie dorzucamy klopsiki i gotujemy razem ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy makaron i jeszcze 10 kolejnych minut gotowania przed nami. Kosztujemy nasze danie i ewentualnie doprawiamy. Podajemy dobrze gorące.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. w tym tygodniu wystartował nowy agregat zBLOGowani, umożliwiający: generowanie ruchu na blogi które dołączyły, dający możliwość obserwowania blogów i ulubionych wpisów. zapraszamy do rejestracji na www.zblogowani.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli zostawisz czasem kilka słów od siebie :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...