Przepis własny
Składniki (na 1 porcję)
mały jogurt naturalny (może być grecki)
truskawki (ok. 15 sztuk)
opcjonalnie coś do posłodzenia (fruktoza, cukier, syrop z agawy, miód itp.)
Truskawki zamrażamy i wyciągamy z zamrażarki około 30 minut przed miksowaniem (ważne, żeby odtajały). Jogurt zostawiamy w zamrażalniku na czas, w którym lekko się zamrozi (u mnie ok. pół godziny). Do miski wrzucamy truskawki i delikatnie blendujemy, następnie dodajemy jogurt i opcjonalnie coś do posłodzenia i całość blendujemy. Powstaną nam kremowe lody, które przekładamy do pucharka.
Można taki deserek posypać bakaliami, prażonymi migdałami, polać czekoladą, dodać na wierzch bitą śmietanę i świeże truskawki. Ja akurat lubię lody bez dodatków.
Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji
Do tego idealnie nada się kawa espresso point lavazza , uwielbiam takie połączenia , są najlepsze.
OdpowiedzUsuń