Szybko się przygotowuje, szybko piecze, jeszcze szybciej zjada ;-)
Przepis własny
Składniki
Ciasto
1 szklanka płatków owsianych (czubata)
110 g mielonych migdałów
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
150 ml kefiru
Nadzienie
4 gruszki
3 łyżki mielonych orzechów laskowych
ok. 2 łyżki masła
ok. 3 łyżki cukru
przyprawa korzenna albo inna podobna
Dodatek
miód
Sypkie składniki ciasta mieszamy ze sobą, dodajemy bardzo miękkie masło i łączymy razem, a następnie kefir i 2 całe jajka. Dokładnie mieszamy wszystko łyżką i odstawiamy na czas obierania gruszek.
Obrane gruszki kroimy na mniejsze kawałki. Formę smarujemy masłem (najwięcej spód), posypujemy cukrem, orzechami i przyprawą. Układamy na tym gruszki. Na tak przygotowane owoce rozprowadzamy za pomocą łyżki ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 minut (wierzch ma się mocno zezłocić). Ciepłe odwracamy do góry dnem na paterze/talerzu i polewamy miodem.
Smacznego!
Zjadłabym ją z przyjemnością.
OdpowiedzUsuńczęstuj się :-)
UsuńMigdały i gruszki..idealne połączenie :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna :)
OdpowiedzUsuń