środa, 28 maja 2014

Lekka tarta gruszkowa na migdałowym spodzie

Szybko się przygotowuje, szybko piecze, jeszcze szybciej zjada ;-)


Przepis własny

Składniki

Ciasto
1 szklanka płatków owsianych (czubata)
110 g mielonych migdałów
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
150 ml kefiru

Nadzienie
4 gruszki
3 łyżki mielonych orzechów laskowych
ok. 2 łyżki masła
ok. 3 łyżki cukru
przyprawa korzenna albo inna podobna

Dodatek
miód

Sypkie składniki ciasta mieszamy ze sobą, dodajemy bardzo miękkie masło i łączymy razem, a następnie kefir i 2 całe jajka. Dokładnie mieszamy wszystko łyżką i odstawiamy na czas obierania gruszek.

Obrane gruszki kroimy na mniejsze kawałki. Formę smarujemy masłem (najwięcej spód), posypujemy cukrem, orzechami i przyprawą. Układamy na tym gruszki. Na tak przygotowane owoce rozprowadzamy za pomocą łyżki ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 minut (wierzch ma się mocno zezłocić). Ciepłe odwracamy do góry dnem na paterze/talerzu i polewamy miodem.

Smacznego!

4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli zostawisz czasem kilka słów od siebie :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...