czwartek, 18 października 2012

Francuskie z borówkami



Mam słabość do ciasta francuskiego. Pasuje właściwie na każdą okazję. Tym razem naruszyłam moje zapasy zamrażalnikowe i w cieście wylądowały borówki amerykańskie. Mniam :-)

Składniki:
2 ciasta francuskie
borówki amerykańskie (tyle, ile mamy)
słoiczek dżemu z owoców leśnych
cukier puder

Na jednym cieście układamy w równych odstępach (tak koło 2 cm z każdej strony) w dwóch rzędach po dwie łyżeczki dżemu, na który wrzucamy borówki. Nakładamy na to drugie ciasto, dociskamy w miejscach bez nadzienia i rozcinamy po tych miejscach, tak aby powstały kwadraty. Powinno wyjść 8. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż się zezłocą. Posypujemy cukrem pudrem i wcinamy :-)Polecam do kawy południowej w pracy lub w przerwie między zajęciami.

Smacznego!


Przepis bierze udział w akcjach

9 komentarzy:

  1. Zauważyłam, że masz słabość do ciasta francuskiego;) Ostatki będą jutro do kawusi, że tak nieśmiało spytam?;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciasto francuskie z borówkami. Jeszcze bita śmietana do tego i jestem w siódmym niebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto francuskie. O TAK pod każdą postacią.Z borówkami przetestuję, uzupełniając o dżem morelowy.

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię takie szybkie i pyszne desery, ciasto francuskie używam ostatnio w wersji light(np. z lidla), to trochę mniej kalorii:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też używam tego ciasta. Mam mniejsze wyrzuty sumienia, jak zjem za dużo ;-)

      Usuń
  5. Mmm, pycha. Też lubię ciasto francuskie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Moje ukochane borówki :) Ale mi za nimi tęskno! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli zostawisz czasem kilka słów od siebie :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...