Co najlepiej pasuje do czerwonego barszczyku? Oczywiście, kapuśniaczki :-)
Składniki:
3-4 ciasta francuskie
500 g kapusty kiszonej z marchewką
200 g pieczarek
2 duże cebule
1 żółtko
olej
pieprz, sól, majeranek, kminek, czosnek suszony
może być przyprawa do dań z kapusty
Kapustę dokładnie odciskamy, drobno kroimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej i po 4 minutach dodajemy kapustę. Smażymy razem ok. 15 minut. Następnie doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, majerankiem i kilkoma ziarenkami kminku. Przykrywamy i dusimy ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Pieczarki kroimy drobno, smażymy, doprawiamy i dodajemy do kapusty. Chwilkę dusimy razem (ok. 15 minut). Ciasto francuskie przekrawamy na pół wzdłuż długiego boku, a potem na szerokie pasy. Na każdy nakładamy ostudzony farsz i zawijamy w trójkąty (można zrobić kwadraty albo długie paluchy, pełna dowolność). Każdy trójkąt smarujemy żółtkiem za pomocą pędzelka i posypujemy kminkiem. Pieczemy w 190 stopniach aż do zarumienienia. Podajemy z gorącym czerwonym barszczykiem. W pracy sprawdzi się najlepiej barszczyk gorący kubek ;-)
Smacznego!
Przepis bierze udział w akcjach
Wspaniałe !!!. Takie same robiła moja mama .Są idealne do barszczyku ale i do herbatki.Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńKurczę, a ja nigdy nie robiłam takich kapuśniaczków, wyglądają pysznie, na pewno je zrobię, a ciasto to lubię w wersji light(np.z lidla), trzeba zacząć liczyć kalorie:)
OdpowiedzUsuńNiam, niam. BArdzo fajny blog obserwuję i zapraszam do mnie :)
OdpowiedzUsuńŁukasz http://kuchniaalukasza.blogspot.com/