niedziela, 28 października 2012

Kapuśniaczki

Co najlepiej pasuje do czerwonego barszczyku? Oczywiście, kapuśniaczki :-)





Składniki:

3-4 ciasta francuskie
500 g kapusty kiszonej z marchewką
200 g pieczarek
2 duże cebule
1 żółtko
olej
pieprz, sól, majeranek, kminek, czosnek suszony
może być przyprawa do dań z kapusty

Kapustę dokładnie odciskamy, drobno kroimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej i po 4 minutach dodajemy kapustę. Smażymy razem ok. 15 minut. Następnie doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, majerankiem i kilkoma ziarenkami kminku. Przykrywamy i dusimy ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Pieczarki kroimy drobno, smażymy, doprawiamy i dodajemy do kapusty. Chwilkę dusimy razem (ok. 15 minut). Ciasto francuskie przekrawamy na pół wzdłuż długiego boku, a potem na szerokie pasy. Na każdy nakładamy ostudzony farsz i zawijamy w trójkąty (można zrobić kwadraty albo długie paluchy, pełna dowolność). Każdy trójkąt smarujemy żółtkiem za pomocą pędzelka i posypujemy kminkiem. Pieczemy w 190 stopniach aż do zarumienienia. Podajemy z gorącym czerwonym barszczykiem. W pracy sprawdzi się najlepiej barszczyk gorący kubek ;-)



Smacznego!

Przepis bierze udział w akcjach

3 komentarze:

  1. Wspaniałe !!!. Takie same robiła moja mama .Są idealne do barszczyku ale i do herbatki.Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurczę, a ja nigdy nie robiłam takich kapuśniaczków, wyglądają pysznie, na pewno je zrobię, a ciasto to lubię w wersji light(np.z lidla), trzeba zacząć liczyć kalorie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niam, niam. BArdzo fajny blog obserwuję i zapraszam do mnie :)
    Łukasz http://kuchniaalukasza.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli zostawisz czasem kilka słów od siebie :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...