Składniki (na 4 porcje):
3 szklanki wody
1 duża puszka kukurydzy
średnia marchewka
1 średnia cebula
pesto rosso (kupuję w Lidlu)
mieszanka warzyw chińskich
orzeszki ziemne solone
kostka bulionu warzywnego lub bulion warzywny (wtedy 3 szklanki bulionu zamiast wody)
pieprz, sól, papryka ostra
Wodę zagotowujemy, rozpuszczamy w niej kostkę bulionową, wrzucamy odcedzoną kukurydze, usmażoną cebulkę pokrojoną w drobną kosteczkę i marchewkę startą na grubszych oczkach. Doprawiamy i gotujemy aż kukurydza trochę zmięknie (nokoło pół godziny). Następnie blendujemy wszystko, dodajemy 2 łyżeczki pesto rosso i kosztujemy ;-) można do woli doprawiać do smaku. Mój blender jest dość słaby, więc zupka nie wyszła gładka, zabrakło mi cierpliwości, ale jej to nie zaszkodziło ;-) Warzywa po chińsku w dowolnej ilości podsmażamy na patelni i dekorujemy nimi zupkę (musi być gorąca). Posypujemy orzeszkami ziemnymi.
Smacznego!
Wygląda fajnie. Bardzo lubię zupy kukurydziane. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję :-) To był udany eksperyment. Pozdrawiam i zapraszam do odwiedzania
Usuń