wtorek, 16 października 2012

Ryż z kurczakiem niby po chińsku ;-)





Składniki na 2 porcje

torebka ryżu białego
1 duży filet z kurczaka
1 cebula
1/2 opakowania mrożonych warzyw po chińsku
1/2 szklanki wody
sos sojowy
chińska przyprawa pięciu smaków
sól
pieprz

Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, obsypujemy obficie przyprawą. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dorzucamy kurczaka i smażymy. Następnie wrzucamy warzywa, solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy 2 łyżeczki sosu sojowego, zalewamy 1/2 szklanki wody i dusimy ok. 15/20 minut pod przykryciem, czasem mieszając. W tym samym czasie wrzucamy ryż do wrzącej wody, solimy i gotujemy do miękkości też ok. 15/20 minut.

Ryż podajemy z gotowym sosem.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli zostawisz czasem kilka słów od siebie :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...