niedziela, 7 października 2012

Francuskie szpinakowo-serowe pasiaki

Do kompletu ciast gotowych proponuję to, z którego często korzystam, jest sprawdzone i u Was też się pojawia, czyli francuskie. Do tego świetnie pasujący szpinak z czosnkiem i ser żółty.





 Składniki

1 opakowanie ciasta francuskiego
1 opakowanie mrożonego szpinaku w liściach
200 g startego sera żółtego
2 ząbki czosnku
przyprawa do sałatek Prymatu
sól
pieprz




Szpinak rozmrażamy, dusimy na oliwie ze zmiażdżonym czosnkiem, doprawiamy solą, pieprzem (tradycyjnie dorzucam moją ulubioną mieszankę przypraw do sałatek Prymatu). Następnie wykładamy go wzdłuż długiego boku na 1/2 ciasta francuskiego (należny je sobie już wcześniej rozłożyć na papierze do pieczenia), posypujemy serem żółtym i przykrywamy drugą połówką ciasta. Radełkiem do krojenia pizzy rozcinamy tak powstały placek na pasy około 4 cm. Posypujemy po wierzchu serem. Przenosimy na blaszkę w całości, nie oddzielając specjalnie tych pasów od siebie. Pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku aż będą złote. Po wyciągnięciu czekamy aż przestygnie i wydzielamy w miejscach, w których był ponacinany. Można też rozcinać je delikatnie nożem. Takie szpinakowo-serowe pasiaki są naprawdę pyszne. Polecam.

Smacznego!

Przepis bierze udział w akcji

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli zostawisz czasem kilka słów od siebie :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...