Składniki
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 opakowanie mrożonego szpinaku w liściach
200 g startego sera żółtego
2 ząbki czosnku
przyprawa do sałatek Prymatu
sól
pieprz
Szpinak rozmrażamy, dusimy na oliwie ze zmiażdżonym czosnkiem, doprawiamy solą, pieprzem (tradycyjnie dorzucam moją ulubioną mieszankę przypraw do sałatek Prymatu). Następnie wykładamy go wzdłuż długiego boku na 1/2 ciasta francuskiego (należny je sobie już wcześniej rozłożyć na papierze do pieczenia), posypujemy serem żółtym i przykrywamy drugą połówką ciasta. Radełkiem do krojenia pizzy rozcinamy tak powstały placek na pasy około 4 cm. Posypujemy po wierzchu serem. Przenosimy na blaszkę w całości, nie oddzielając specjalnie tych pasów od siebie. Pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku aż będą złote. Po wyciągnięciu czekamy aż przestygnie i wydzielamy w miejscach, w których był ponacinany. Można też rozcinać je delikatnie nożem. Takie szpinakowo-serowe pasiaki są naprawdę pyszne. Polecam.
Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji
Moje ulubione połączenie :} Pyszności!
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam :-)
Usuń