czwartek, 17 kwietnia 2014

Babka bananowa

Trafiłam przypadkiem na stronie Lidla na przepis, który mnie zaciekawił. Oczywiście wypróbowałam od razu i pełen sukces. Polecam, bo ciasto jest smaczne, niezbyt słodkie, mięciutkie, a zarazem wilgotne. I robi się je ekspresowo. Można zrobić małe babeczki do koszyczka albo jedną wielką babę ;-)


Przepis stąd

Składniki:

3 duże dojrzałe banany
1 jajko
2/3 szklanki cukru
1/3 szklanki oleju
1,5 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka sody
bakalie (ok. 1/2 szklanki)

Banany rozgniatamy widelcem, dodajemy jajko, olej i cukier i mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą i łączymy wszystko razem. Dodajemy bakalie. Przekładamy do foremki/foremek i pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka, wszystko zależy od piekarnika). Małe foremki pieką się krócej, więc sprawdzajcie po 30 minutach patyczkiem.

Smacznego!

Przepis bierze udział w akcji

Babki i babeczki Wielkanocne Smaki - edycja IV Wielkanocne Smaki - edycja IV

3 komentarze:

  1. Musi być pyszna !

    Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie Wielkanocnym : http://wulkan-smaku.pl/konkurs-zdrowa-wielkanoc/

    OdpowiedzUsuń
  2. Znam to ciasto, jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli zostawisz czasem kilka słów od siebie :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...