środa, 4 czerwca 2014

Ciasto z truskawkami i bezą

Jak dobrze, że są truskawki :-))))


Przepis z podań ustnych

Składniki

Ciasto
3 szklanki mąki
margaryna
4 żółtka
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Owoce
1 kg truskawek

Beza
4 białka
1 szklanka cukru pudru
1 kisiel truskawkowy
 
Ze składników na ciasto wyrabiamy ciasto :-) i wsadzamy do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie wykładamy nim formę do pieczenia, a na wierzchu truskawki. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i wstawiamy ciasto na ok. 20 minut. Po tym czasie wyciągamy i rozprowadzamy po wierzchu ubitą pianę (białka ubijamy na sztywno i stopniowo dosypujemy cukier puder, a na końcu kisiel i dokładnie mieszamy ze sobą) i wstawiamy na ok. 40 minut (aż beza zrobi się chrupka i złota).

Smacznego!

Przepis bierze udział w akcjach
Milion smaków truskawek Lato w pełni!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli zostawisz czasem kilka słów od siebie :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...