wtorek, 10 czerwca 2014

Delikatny krem z białych szparagów z parmezanem i kolorowym pieprzem

Tak się jakoś złożyło, że nigdy nie przygotowywałam szparagów, ale od pewnego czasu intensywnie myślę o jakimś kremiku z tym warzywem w roli głównej. Musiałam się także dokształcić w kwestii właściwej obróbki szparagów przed gotowaniem. Polecam filmik Roberta Makłowicza
Nie będę zatem rozpisywać się, bo w nim wszystko zostało jasno powiedziane i pokazane.
Zupkę polecam, bo jest naprawdę lekka, w sam raz na upały.



Przepis własny

Składniki

0,5 l rosołu drobiowego
500 g białych szparagów
4 młode ziemniaczki
tarty parmezan
pieprz kolorowy w młynku lub zmielony

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Szparagi, przygotowane tak jak na filmiku, kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy rosołem, dodajemy ziemniaki. Gotujemy do miękkości. Przyprawiamy według uznania, ale jeśli mamy dobrze doprawiony rosół, to zupka już nie wymaga dodatków. Blendujemy i jeśli zostały jakieś włókna, to krem trzeba przetrzeć przez sitko, aby uzyskać aksamitną konsystencję. Podajemy z łyżką tartego parmezanu i kolorowym pieprzem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli zostawisz czasem kilka słów od siebie :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...