piątek, 4 kwietnia 2014

Chleb domowy

Chleb samodzielnie upieczony cudownie pachnie, wypełnia dom ciepłem, jednoczy... i długo można go przechowywać w płóciennym worku lub serwecie. Poniższy przepis to wynik moich poszukiwań smaku chleba domowego, który piekła w piecu kaflowym moja babcia. Nie łudzę się, że osiągnę taką cudowną chrupiącą skórkę w zwykłym piekarniku, ale jestem coraz bliżej tego smaku. Spróbujcie.




Przepis własny

Składniki:

500 g mąki pełnoziarnistej pszennej
400 g mąki pszennej (typ min. 650)
14 g drożdży instant
2 łyżki dobrej oliwy
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
700 ml ciepłej wody
siemię lniane
pestki dyni

W wysokiej misce mieszamy składniki suche, dolewamy oliwę i stopniowo wodę, mieszamy dokładnie. Ciasto ma lepką konsystencję. Wsypujemy siemię lniane, ziarna dyni, delikatnie łączymy. Odstawiamy całość w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto wyrzucamy do formy. Smarujemy oliwą po wierzchu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do ciemnozłotej skórki (ok. 40 minut).

Smacznego!

Przepis bierze udział w akcji
Smaki dzieciństwa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli zostawisz czasem kilka słów od siebie :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...