Pomysł własny
Składniki:
4 kromki chleba tostowego 3 ziarna lub pełnoziarnistego
1 pomarańcz
miód
mielony imbir
cynamon
1 łyżeczka masła
sok pomarańczowy
Pomarańczę parzymy wrzątkiem, dokładnie czyścimy skórkę, następnie ścieramy ją na małych oczkach tarki, tak żeby mieć łyżeczkę, a z reszty na większych oczkach ścieramy paseczki do dekoracji. Owoc filetujemy (zob. np. na youtube instruktaż, jeśli nie znasz metody). Układamy pomarańczowe fileciki na dwóch kromkach pieczywa, posypujemy je szczyptą imbiru i cynamonu, polewamy miodem (wg uznania), przykrywamy drugą kromeczką, wierzch której smarujemy masełkiem pomarańczowym (łyżeczka masła wymieszana z łyżeczką startej skórki pomarańczowej). Wsadzamy do nagrzanego opiekacza i zapiekamy do złotej skórki. Podajemy posypane skórką pomarańczy. Pychotka :-)
Warianty:
1. Jeśli nie masz czasu lub ochoty na filetowanie pomarańczy, to zetnij tylko skórkę i pokrój w grube plastry (1 plaster na 1 kromkę).
2. Możemy podawać tosty udekorowane także bitą śmietaną/czekoladą/cukrem pudrem/polane jogurtem naturalnym itp.
Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji
Rewelacyjny pomysł! Ależ muszą być aromatyczne...
OdpowiedzUsuńDzięki Pati :-) Polecam wypróbować :-)
Usuńbardzo pomysłowe, takie śniadanie to jest coś :D
OdpowiedzUsuńbomba pomarańczowa ;-)
Usuń