środa, 26 marca 2014

Zgrzewane tosty z pomarańczami

Pyszne, cudownie pachnące, dodające energii i poprawiające humor śniadanie. Czego można chcieć więcej o poranku? No może tylko kawy ;-)


Pomysł własny

Składniki:

4 kromki chleba tostowego 3 ziarna lub pełnoziarnistego
1 pomarańcz
miód
mielony imbir
cynamon
1 łyżeczka masła
sok pomarańczowy

Pomarańczę parzymy wrzątkiem, dokładnie czyścimy skórkę, następnie ścieramy ją na małych oczkach tarki, tak żeby mieć łyżeczkę, a z reszty na większych oczkach ścieramy paseczki do dekoracji. Owoc filetujemy (zob. np. na youtube instruktaż, jeśli nie znasz metody). Układamy pomarańczowe fileciki na dwóch kromkach pieczywa, posypujemy je szczyptą imbiru i cynamonu, polewamy miodem (wg uznania), przykrywamy drugą kromeczką, wierzch której smarujemy masełkiem pomarańczowym (łyżeczka masła wymieszana z łyżeczką startej skórki pomarańczowej). Wsadzamy do nagrzanego opiekacza i zapiekamy do złotej skórki. Podajemy posypane skórką pomarańczy. Pychotka :-)

Warianty:
1. Jeśli nie masz czasu lub ochoty na filetowanie pomarańczy, to zetnij tylko skórkę i pokrój w grube plastry (1 plaster na 1 kromkę).
2. Możemy podawać tosty udekorowane także bitą śmietaną/czekoladą/cukrem pudrem/polane jogurtem naturalnym itp.

Smacznego!

Przepis bierze udział w akcji
Śniadanie TYMBARK


4 komentarze:

  1. Rewelacyjny pomysł! Ależ muszą być aromatyczne...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Pati :-) Polecam wypróbować :-)

      Usuń
  2. bardzo pomysłowe, takie śniadanie to jest coś :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli zostawisz czasem kilka słów od siebie :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...