Co tu dużo pisać... pyszne placki, a więc najlepiej zabrać się za smażenie, a smak dopowie resztę.
Przepis stąd
Składniki:
2 szklanki mąki tortowej
3,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżki cukru
1,5 szklanki mleka
2 jajka
3 łyżki masła
Składniki sypkie mieszamy w jednej misce i wlewamy do nich roztopione i ostudzone masło, mleko i rozbite jajka. Łączymy dokładnie ze sobą i smażymy na patelni (bez tłuszczu lub z odrobiną oleju) z obu stron na złoty kolor. Najsmaczniejsze są jeszcze lekko ciepłe, polane konfiturą wiśniową.
Smacznego!
Lubimy placuszki :)
OdpowiedzUsuńO, bardzo, bardzo :-)
UsuńNarobiłaś mi takiego apetytu, że w sobotę zrobiłam sobie według tego przepisu. Za dużo mi wyszło, ale miałam na drugi dzień na śniadanko:) Bardzo dobre, ale dla mnie trochę za ciężkostrawne. wolę jednak "tradycyjne" naleśniki, bardziej lekkie:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że się skusiłaś :-) naleśniki rządzą ;-)
Usuń