wtorek, 5 listopada 2013

Szybki keks z orzechów laskowych i serków danio

W ramach eksperymentowania ze słodyczami umyśliłam sobie, że upiekę serki danio. Wyszedł pyszny keksik, bez grama tłuszczu, za to pachnący orzechami laskowymi i z lekko wyczuwalną nutką czekolady. Jest wilgotny, taki w sam raz :-) Polecam.


Przepis własny

Składniki:

200 g mąki tortowej
100 g mielonych orzechów laskowych
2 łyżczeczki proszku do pieczenia
150 g cukru
1 cukier waniliowy albo kilka kropel esencji waniliowej
2 duże jajka
2 serki danio czekoladowe (razem 300g)
2 jabłka

Składniki suche wsypujemy do miski i mieszamy, wlewamy do nich składniki mokre, uprzednio dokładnie wymieszane w oddzielnej miseczce. Łączymy je razem również dokładnie. Przekładamy do foremki na keks. Na wierzchu wciskamy kawałki obranych jabłek. Pieczemy w 180 stopniach ok. 50 minut (do suchego patyczka). Zostawiamy jeszcze 10 min w wyłączonym piekarniku.

Smacznego!

Przepis bierze udział w akcji

5 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli zostawisz czasem kilka słów od siebie :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...