Przepis własny
Składniki
Ciasto (przepis stąd)
1 szklanka płatków owsianych
1 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka soli
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1/2 szklanki wody
Nadzienie
400 g chudego twarogu
1 łyżka miękkiego masła
3-4 łyżki cukru pudru
2 jajka
1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej
7 łyżek musu z marchewki
1 galaretka pomarańczowa
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Galaretkę przygotowujemy w 3/4 porcji wody podanej na opakowaniu i studzimy.
Składniki na ciasto łączymy ze sobą dokładnie i wylepiamy nimi formę do tarty. Podpiekamy 15 minut w 180 stopniach.
Margarynę miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy twaróg i żółtka i dokładnie łączymy na puszek. Następnie dorzucamy mus marchewkowy (ugotowane marchewki do miękkości, odcedzone i zblendowane na kremik) i mieszamy. Dosypujemy mąkę ziemniaczaną i łączymy z masą. Na koniec dodajemy skórkę z pomarańczy i pianę z białka ubitą na sztywno, którą należy łagodnymi ruchami połączyć z całą masą. Przekładamy ją na podpieczony spód i dopiekamy jeszcze ok. 40 minut. Wyciągamy, studzimy i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Można też masę serową wylać na ciasno ułożone biszkopty i tak zapiec.
Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji
Wygląda bardzo apetycznie! A że tarty uwielbiam, to skuszę się na kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńczęstuj się:-) idealna do kawy
UsuńZ marchewką jeszcze sernika u mnie nie było... Będę musiała kiedyś spróbować, bo wygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuńByłam zaskoczona smakiem, bo to też był mój pierwszy. Mus z marchewki daje fajną delikatność
UsuńNiezwykła, na pewno smakowita :)
OdpowiedzUsuńNastępnym razem robię bez żadnego ciasta, sama masa serowo-marchewkowa :-)
Usuń