Bardzo szybkie i smaczne danie. Idealne na ciepłą kolację albo gdy wpadną do nas goście na nocne Polaków rozmowy :-) Polecam.
Przepis własny
Składniki:
1 ciasto francuskie
1 opakowanie pomidorów krojonych z oregano i bazylią (lub innych)
150g tartej mozzarelli
sól, pieprz (opcjonalnie)
Pomidory wylewamy na sitko z gęstymi oczkami, aby odciekła woda (jest nam niepotrzebna, a zawsze coś jest w opakowaniu) i została tylko masa pomidorowa. Ciasto francuskie rozwijamy, na środku na całej długości rozkładamy pomidory wymieszane wcześniej z mozzarellą. Boki ciasta tniemy w poprzek maksymalnie do masy pomidorowej i sklejamy obydwa boki na przemian. Można też po prostu skleić ze sobą obydwa końce ciasta. Pieczemy w 210 stopniach przez ok. 30 min (do zezłocenia).
Smacznego!
Fantastyczny pomysł, zwłaszcza na niespodziewanych gości ;)
OdpowiedzUsuńW ogóle fajna przegryzka ;-)
UsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuń