Wpadła mi ostatnio w oko mąka do wypieku pizzy (Gdańskie młyny). Pomyślałam, czemu by nie spróbować. Pizza miała wyjść włoska, cienka i w ogóle...
Przepis na ciasto z opakowania mąki
Składniki
2 szklanki mąki
2/3 szklanki wody
10 g świeżych drożdży
łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka oliwy z oliwek
Na wierzch:
1 karton pomidorów krojonych, np. z czosnkiem i oliwą (Pudliszki lub Podravka)
pieczarki (16 sztuk)
150 g mozzarelli lub dowolnego sera żółtego do posypania
przyprawa do pizzy
Mąkę mieszamy z sola i oliwą. Do wody rozkruszamy drożdże i dodajemy cukier. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Następnie wlewamy roztwór do mąki i wyrabiamy ciasto. Ma odchodzić od ścianek naczynia. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut (moje stało ponad 20). Wałkujemy na blacie posypanym mąką. Zamiast jednej dużej pizzy zrobiłam 8 małych pizzerinek. Przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakładamy pozostałe składniki: sos pomidorowy, mozzarellę/ser żółty, pieczarki (umyte i pokrojone w plastry; 2 sztuki na jedna pizzerinkę). Posypujemy dowolna przyprawą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 15 minut.
Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji
He he he ;) Ale i tak wygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuń:-] była w sumie pyszna :-]
Usuń