Przepis własny
Składniki:
4 duże jabłka
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżeczki cukru (lub więcej wg uznania)
cynamon (wg uznania)
3 łyżki wody
garść rodzynek
Jabłka obieramy, czyścimy z nasion i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka, wsypujemy cukier, dodajemy sok z cytryny i cynamon i podlewamy 3 łyżkami wody. Gotujemy powoli do miękkości (ok. 20 minut). Od czasu do czasu mieszamy. Na koniec wrzucamy rodzynki i jeszcze gotujemy 5 minutek. Podajemy na ciepło lub zimno. Można dodać bitą śmietanę, ale ja najbardziej lubię bez dodatków. Ze składników wszysły 2 porcje, choć można by zrobić 4 albo 1 ;-)
Pycha :-)
Smacznego!
Często robię taki deser, gdy mam ochotę na słodkie, a ciasta nie ma ;-D pycha!
OdpowiedzUsuńTo taki mój wybieg, żeby nie tuczyć się szarlotką, która uwielbiam :-)
Usuń