niedziela, 20 października 2013

Jabłka z rodzynkami na ciepło

Zapach jabłek z cynamonem jest bezcenny :-) Kocham... idę się delektować, a dla Was przepis na zachętę :-0


Przepis własny

Składniki:

4 duże jabłka
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżeczki cukru (lub więcej wg uznania)
cynamon (wg uznania)
3 łyżki wody
garść rodzynek

Jabłka obieramy, czyścimy z nasion i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka, wsypujemy cukier, dodajemy sok z cytryny i cynamon i podlewamy 3 łyżkami wody. Gotujemy powoli do miękkości (ok. 20 minut). Od czasu do czasu mieszamy. Na koniec wrzucamy rodzynki i jeszcze gotujemy 5 minutek. Podajemy na ciepło lub zimno. Można dodać bitą śmietanę, ale ja najbardziej lubię bez dodatków. Ze składników wszysły 2 porcje, choć można by zrobić 4 albo 1 ;-)

Pycha :-)

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Często robię taki deser, gdy mam ochotę na słodkie, a ciasta nie ma ;-D pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To taki mój wybieg, żeby nie tuczyć się szarlotką, która uwielbiam :-)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli zostawisz czasem kilka słów od siebie :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...