sobota, 19 października 2013

Sałatka jarzynowa

Ekspresowa, pyszna, powszechnie znana i w ogóle królowa wielu imprez rodzinnych i nie tylko - sałatka jarzynowa. Ponieważ gotowanie warzyw i ich krojenie mnie często zniechęca, używam gotowych mieszanek. Świetnie się sprawdzają.


Przepis własny

Składniki:

2 sloiki sałatki jarzynowej Pudliszki (lub innej firmy
najmniejszy słoik majonezu kieleckiego (lub innego)
100 g dobrej wędliny
4 jajka
50 g sera żółtego
sól, pieprz

Odlewamy zalewę i zostawiamy jarzyny chwilę na sitku, żeby dobrze ociekły (dodatkowo płuczę je pod wodą wcześniej). Ser żółty ścieramy na dużych oczkach. Wędlinę kroimy w paseczki albo w drobną kostkę. Jajka ugotowane na twardo także kroimy w kostkę. Wszystko wrzucamy do dużej miski, doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy majonez (wg uznania). Mieszamy dokładnie i odstawiamy do lodówki na godzinkę, żeby smaki się przeniknęły. Podajemy np. z ciemnym pieczywem.

Smacznego!

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli zostawisz czasem kilka słów od siebie :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...