Przepis własny
Składniki:
2 sloiki sałatki jarzynowej Pudliszki (lub innej firmy
najmniejszy słoik majonezu kieleckiego (lub innego)
100 g dobrej wędliny
4 jajka
50 g sera żółtego
sól, pieprz
Odlewamy zalewę i zostawiamy jarzyny chwilę na sitku, żeby dobrze ociekły (dodatkowo płuczę je pod wodą wcześniej). Ser żółty ścieramy na dużych oczkach. Wędlinę kroimy w paseczki albo w drobną kostkę. Jajka ugotowane na twardo także kroimy w kostkę. Wszystko wrzucamy do dużej miski, doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy majonez (wg uznania). Mieszamy dokładnie i odstawiamy do lodówki na godzinkę, żeby smaki się przeniknęły. Podajemy np. z ciemnym pieczywem.
Smacznego!
Uwielbiam tą pyszną klasykę. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJa też, królowa sałatek ;-)
Usuń