sobota, 26 października 2013

Pomidory z mozzarellą zapiekane w cieście francuskim

Bardzo szybkie i smaczne danie. Idealne na ciepłą kolację albo gdy wpadną do nas goście na nocne Polaków rozmowy :-) Polecam.



Przepis własny


Składniki:

1 ciasto francuskie
1 opakowanie pomidorów krojonych z oregano i bazylią (lub innych)
150g tartej mozzarelli
sól, pieprz (opcjonalnie)

Pomidory wylewamy na sitko z gęstymi oczkami, aby odciekła woda (jest nam niepotrzebna, a zawsze coś jest w opakowaniu) i została tylko masa pomidorowa. Ciasto francuskie rozwijamy, na środku na całej długości rozkładamy pomidory wymieszane wcześniej z mozzarellą. Boki ciasta tniemy w poprzek maksymalnie do masy pomidorowej i sklejamy obydwa boki na przemian. Można też po prostu skleić ze sobą obydwa końce ciasta. Pieczemy w 210 stopniach przez ok. 30 min (do zezłocenia).

Smacznego!

3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli zostawisz czasem kilka słów od siebie :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...