sobota, 12 stycznia 2013

Bułeczki bez rośnięcia

Szybkie bułeczki na śniadanie, tym razem wersja z otrębową posypką. Ciasto niezmiennie to samo, ponieważ sprawdzone wielokrotnie i po upieczeniu pyszne :-) Może skusicie się na śniadanie?


Składniki (na ok. 10 sztuk małych)

3 szklanki mąki
1/2 kostki drożdży (w temperaturze pokojowej)
1 szklanka ciepłej wody
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
otręby dowolne
2 łyżki mleka do posmarowania ciasta

Do miski wrzucamy wszystkie składniki (drożdże rozkruszamy) i wyrabiamy ciasto. Jeśli potrzeba, to można dodać jeszcze mąkę, ale nie za dużo. Ciasto ma być elastyczne i nie musi rosnąć. Następnie dzielimy je na kawałki i z każdego w rękach robimy kulę, następnie delikatnie ją spłaszczamy u góry, smarujemy mlekiem i posypujemy otrębami. Pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut. Studzimy na kratce.
Najlepsze są z miodem :-)

przed...
i po... :-)



























Smacznego!


2 komentarze:

  1. Świetny przepis! Bułeczki właśnie siedzą w piecu i czekają na zjedzenie przez zaspanych domowników :) Piekę je drugi raz, są naprawdę pyszne, nie za suche...no nic, tylko zajadać :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli zostawisz czasem kilka słów od siebie :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...