Bardzo szybka, bardzo prosta, bardzo smaczna :-) tarta warzywna z kiełbasą. Nietucząca :-) Wszystkie składniki są ogólnodostępne i niedrogie.
Składniki (na 4 porcje):
1 ciasto francuskie
opakowanie warzyw mrożonych (u mnie mieszanka kalafora, brokuła i marchewki)
1 kiełbaska myśliwska
100 g tartego parmezanu
4 duże jajka
sól, pieprz, suszony czosnek i np. przyprawa do sałatek Prymatu
Warzywa wrzucamy na rozgrzaną patelnię, przykrywamy i dusimy bez tłuszczu do miękkości, na koniec doprawiamy według uznania. Ciastem francuskim wykładamy formę do tarty (lub małą tortownicę) wraz z brzegami. Jajka rozbijamy dokładnie i doprawiamy solą i pieprzem. Kiełbasę kroimy w drobną kostkę.
Na ciasto wrzucamy warzywa, posypujemy je kiełbasą i tartym parmezanem. Na koniec zalewamy masą jajeczną i zaginamy końcówkę brzegu ciasta do środka. Pieczemy w 190 stopniach około 40 minut (zależy od piekarnika).
Można podawać z sosem pomidorowym lub czosnkowym.
Można również pominąć kiełbasę i zrobić po prostu jarskie danie albo posypać wszystko zwykłym żółtym serem, jeśli akurat nie mamy parmezanu, choć z nim smakuje lepiej.
Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji
pysznie i szybko:)
OdpowiedzUsuńAnulla, dzięki za odwiedziny :-) Jeśli skusisz się na przetestowanie, to daj znać koniecznie. Pozdrawiam
Usuńpyszna kawa sypana http://rajskaherbata.pl/33-kawa-na-wage
OdpowiedzUsuń