wtorek, 11 grudnia 2012

Mięciutkie pierniczki

W miniony piątek moja kuchnia zamieniła się w fabrykę pierników :-) Sama przyjemność tak wykrawać, piec i dekorować. Przepis z podań ustnych ;-) od Ani :-)


Składniki:

420 g mąki
200 g miodu płynnego
1 jajko
100 g cukru pudru
25 g rozpuszczonego masła
15 g przyprawy do pierników
20 g kakao
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
1 płaska łyżka sody oczyszczonej
2 łyżki wody

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Jest dość zwarte. Wałkujemy na ok. 3 mm (choć można grubiej, jeśli ktoś lubi grubsze pierniczki). Pieczemy w 160 stopniach przez 5 minut (więcej naprawdę nie potrzebują). No a potem dekorujemy, dekorujemy, dekorujemy... i jemy, jemy, jemy... :-)

Smacznego!



Część pierniczków trafi do naszych przyjaciół i rodziny. To świetny pomysł na malutki i słodki prezencik.



Przepis bierze udział w akcji
Smakowite Prezenty

4 komentarze:

  1. Gosiu, czy te pierniczki trzeba robić długo przed świętami? bo słyszałam o takich przepisach... a czasu już coraz mniej...
    ile te pierniczki mogą leżeć, żeby były jeszcze dobre?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tesia, możesz piec tuż przed świętami. Nie muszę leżeć. Są mięciutkie, tylko pilnuj czasu pieczenia i przechowuj w zamkniętym pojemniku. Miłego wykrawania :-)

      Usuń
  2. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji Wigilia. Poproszę jeszcze o banerek. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny. Będzie mi miło, jeśli zostawisz czasem kilka słów od siebie :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...